Voor ouders en voor kinderen van de derde graad op 8 maart 2018 om 19 uur.

Heb je het gehoord?
Er is weer een Brusselse regisseur die een kanjer van een film heeft gemaakt, over een vluchtelingenkamp.

Wil je de filmmaker ontmoeten?
Lieven Corthouts komt naar de Klimpaal Filmavond om zijn film ‘Kakuma’ te tonen.

Kom je kijken? En erover praten met Lieven en de kinderen van de derde graad van De Klimpaal?
Dat zou geweldig zijn. Een hart onder de riem voor mensen die op de vlucht zijn.

Meer over de film:

Kakuma, the Invisible City (1:55)

Hoe bouw je een thuis op een plek die ‘nergens’ heet? Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan vier jaar in het Afrikaanse vluchtelingenkamp Kakuma en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.
Kakuma (letterlijk ‘nergens’) is een Keniaans kamp middenin de woestijn. Het bestaat al twintig jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200 000 inwoners. Onder hen zijn er veel kinderen zonder ouders. Lieven Corthouts, die eerder indringende documentaires in Ethiopië draaide, maakte van het kamp zijn thuis, werkte er in een telefoonshop en filmde er zijn vrienden.
Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst op te bouwen. Nyakong (8 jaar) is net toegekomen in het kamp en start haar schoolcarrière terwijl ze wacht op de terugkomst van haar moeder. Tieners als Claude en Khadijo bouwen een eigen huis, ijveren voor een internationale beurs, vinden werk.
Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is?
Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot.